Udan Watu ning Crebon - Buntet Pesantren Udan Watu ning Crebon - Buntet Pesantren
  • Latest News

    Sunday, June 29, 2008

    Udan Watu ning Crebon



    Berita dalam Bahasa Cirebon Buntet

    Oleh: Engku



    Wingi waktu dina Kemis (26/6) ning Cirebon ana rame-rame ning alun-alun Pemda Crebon. Aacarae nanggap grup band sing Bandung: Numata karo Garasi. Temu-temu kujeh sawise pragat acara pentonon pada ribut sampe ana sing mati. Kelakuan bocah nom Crebon sing kudu diglito walik kikih.





    Pengalaman sering pisan baka ana tanggapan nyanyian kah pada gawe rusuh. Bli ning endi bae. Pernah di Mertapada ya mengkonon, Ning Kanci, Ning Gemulung. Pokoke bocah-bocah nom sing gawe rusuh biasane sebabe sepele: baka bli wong wadon ya karena emosi labil akibat nginum arak.



    Bahasa kerene sih Konser. Padahal menurut kita, konser kuh kaya twilite orchestra sing penontone kuh watuk bae gah bloli. Tapi kaya mengkenen kujeh konser. Ya wis pokoke waktu wingine kue ana wong telu sing luka berat. Deweke kena gutukan watu. Endase pada bocor. Terus ana wong 20 sing ditangkep ning Polresta Crebon.




    Lagi rame-rame penonon bubar, ana maning kejadiane kuh. Toharudin, 20 tahun, asale sing Desa Babakan, Ciwaringin, Cirebon. Deweke Tiba sing Mobil trik tronton terus ketlindes. Padahal trik tronton kuen kuh ditumpangi deweke (BM) sekalian balik. Tapi pas ning prapatan Plumbon, sekitar jam 01.00 WIB ketepluk bae tiba, trus ketlindes. Ya mati! Innalillahi wainna ilaihi rojiuun.




    Crita kerusuhane mengkenen. Asale, grup band sing Crebon dijadwalaken tampil sebaai pembuka pada 20.00 WIB. Ikuh dasar bocah sing nonton kuh akeh pisan, terus tingkah lakue blikaruan,  beda karo ngaji, ya wis ribut-ribut cilikan wis dimulai. Dorong-dorongan, ejek-ejekan, sampe wewadanan. Biasa wong Crebon gampang pisan ngomong aran satoan metu kabeh.




    Nah, pas grup band favorite sing Bandung arane Numata karo Garasi naik pentas mulailah adu jotos pak-pik-pek seru pisan. Padahal polisi ning kono kuh, jumlae atusan tapi langka sing bisa misahi. Iku berarti saking serue gulet, sampe polisi lan TNI bli bisa ngatasi.




    Ikuh masya Allah critane kang, anang uwong kujeh pada gulet massal ning lapangan. Sing getie gocar-gacer kah akeh pisan, sing wadone pada njerit, sing ke idek-idek ya akeh, sing sing gulete pada brangasan raie. diiih udu bilah kujeh jare bocah kang nonton critae. Tapi ya akhire sih, polisi karo TNI mati-matian misahake wong pada gulet.




    Perang Watu
    Rupane bli cukup gulet lamon bli sampe pada mati. Buktine sawise pada nonton konser jam 00.30 WIB. WOng sing nonton pada balik, tapi kujeh rombongan penonton diudani watu. Lah sing di udani watu bli trima e-ee, kita gan bisa gawe udah watu kuh! Ya wis akhire udan watu temenan ning dalam Brigjen Darsono, jalan Bypass Cideng, Crebon Kota terus sampe jalan Raya Kedawung, Kab. Cirebon. Korban perang watu dudu sing perange bae, ana telung truk pengangkut semen dadi korban, Truk semen kue nomoer polisie F 9980, E 8027 lan E 9413.




    Mbuh ngapa, ora kedang-keding lagi enak-enake trik ana ning dalan prapatan Cideng, sing kiwe-tengen digutuki karo watu. Ya bli kira-kira kagete si supir. Watu segede kepelan tangan di balangaken kena kaca ya pecah: prak bae. Sampe tembus ning endase si supir ya por nentah endase kaya ngapa. Kontan bae endas supir karo penumpange kuh, bocor. Arane wong lagi "kesetanan" dianggepe ning trik kue dikirae ana pentonton sing dimusuhi.




    Tapi memang bener, ning jero truk telu kue akeh penonton sing pada melu balik arah Palimanan. "Ya isun gelem bae dimelui soale pada-pada arep marani Palimanan jeh." Jare Kusnadi supir truk sing diudani watu ning Polsek Kedawung, Cirebon. 




    Nah crita bocah kang mau mati tiba sing trik kuen rupane karena dibalangi watu akeh pisan, sampe tiba ning aspal terus mati. Mayite digawa ning kamer mayit RSUD Gunung Jati.Pas jam wolue esuke digawa ning keluargae.


    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 comments:

    Post a Comment

    Item Reviewed: Udan Watu ning Crebon Rating: 5 Reviewed By: Mubarok Hasanuddin
    Scroll to Top